Articole



___





http://vestitorul.blogspot.com/search/label/Paisie%20Aghioritul

Forumuri ortodoxe


Asociatii-Fundatii ortodoxe



.

.

Patriarhia Rusă: "Mecanismele justiţiei juvenile, controlului de stat asupra educaţiei părinteşti trebuie supuse unei expertize publice minuţioase”


Carta Socială Europeană are nevoie de o expertiză publică

"Mecanismele justiţiei juvenile, controlului de stat asupra educaţiei părinteşti trebuie supuse unei expertize publice minuţioase”, consideră Patriarhia Moscovei. Orice măsuri care se referă la implicare statului sau societăţii în treburile familiale trebuie analizată în modul cel mai serios.

Protoiereul Vsevolod Ceaplin, preşedintele Departamentului Patriarhiei Moscovei pentru relaţiile dintre Biserică şi societate, a comentat ratificarea de către Duma de Stat a Cartei Sociale Europene.

Potrivit deputaţilor, Carta Socială Europeană apară drepturile sociale şi economice ale cetăţenilor. Ratificând Carta, Rusia îndeplineşte una din obligaţiile luate în timpul aderării din februarie 1996 la Consiliul Europei. Acest document a fost semnat la Strassbourg de reprezentanţii ruşi încă din septembrie anul 2000.

Andrei Klimov, vicepreşedintele Comitetului pentru Afaceri Externe din Duma de Stat, a explicat pentru „Vocea Rusiei” de ce s-a tărăgănat ratificarea Cartei.

„Noi n-am ratificat acest document mai devreme, deoarece în Federaţia Rusă încă nu s-au dezvoltat pe deplin condiţiile obiective care ar fi permis ca ele să corespundă principiilor de bază ale Cartei Sociale. Aceasta apară drepturile de bază ale cetăţenilor în sfera politicii sociale. Este vorba de drepturi economice şi sociale. În prezent, în Rusia aceste condiţii s-au dezvoltat pe deplin”, a declarat Andrei Klimov.

Aceasta este doar o latură a problemei, anume cea economică. Însă nu este un secret că în Rusia a fost şi există până acum o atitudine negativă a unei părţi considerabile a societăţii vis-a-vis de adoptarea acestui document.

Articole separate ale documentului sunt supuse unei critici acerbe din partea organizaţiilor publice ortodoxe şi a multor părinţi. Este vorba, în principal, despre punctul cu privire la justiţia juvenilă.

După cum subliniază Patriarhia Moscovei, practica folosirii unui asemenea mecanism în Occident mai degrabă trage un semnal de alarmă Rusiei să nu introducă un asemenea punct.

„Atitudinea faţă de punctul referitor la ocrotirea sănătăţii este, de asemenea, precaută, deoarece una din prevederile articolului introduce educaţia sexuală obligatorie în şcoli”, a declarat pentru „Vocea Rusiei” Larisa Pavlova, cunoscut jurist, membru al Baroului de avocaţi din Moscova.

„Cel mai curios este faptul că Uniunea Europeană înţelege prin ocrotirea sănătăţii educaţia sexuală obligatorie în şcoli. Reiese că persoane de religii diferite – ortodocşi, musulmani, cei care n-ar dori să fie informat despre sex copilul lor de 11-12 ani – să fie obligaţi să facă acest lucru. Iar în cazul în care copilul nu va studia aceste probleme, atunci părinţii să fie traşi la răspundere pentru că nu au luat măsuri în ce priveşte ocrotirea sănătăţii copilului.

De fapt, se cultivă o tradiţie care este străină de cultura rusă şi nu este acceptată de populaţie. Trebuie să se înţeleagă că această practică a Uniunii Europene îi este străină educaţiei ruseşti tradiţionale, în care părinţii au prioritate”, a spus Larisa Pavlova.

De menţionat că statele semnatare au dreptul de a introduce doar o parte a prevederilor Cartei Sociale Europene, refuzându-le pe cele care sunt inacceptabile pentru ele din punct de vedere al tradiţiilor naţionale sau religioase. Deputaţii ruşi s-au folosit de acest drept.

Deocamdată s-a amânat ratificarea a trei din cele 9 articole principale ale Cartei. Este vorba de „Dreptul la asigurarea socială”, „Dreptul la ajutor medical şi social” şi „Dreptul lucrătorilor-migranţi şi al familiilor lor la apărare”. Aceste articole vor fi examinate minuţios. Patriarhia Moscovei cheamă ca în timpul examinării lor să se aibă în vedere experienţa de până la revoluţie a Rusiei.

Vocea Rusiei
blog comments powered by Disqus
Related Posts with Thumbnails

Arhivă



___


Sf. Justin Popovici

Din unica şi nedespărţita Biserică a lui Hristos, în diferite timpuri, s-au desprins şi s-au tăiat ereticii şi schismaticii, care au şi încetat să fie mădulare ale Bisericii. Unii ca aceştia au fost romano-catolicii şi protestanţii şi uniaţii cu tot restul legiunilor eretice şi schismatice. Ecumenismul e numele de obşte pentru toate pseudo-creştinismele, pentru pseudo-bisericile Europei Apusene. În el se află inima tuturor umanismelor europene cu papismul în frunte, iar toate aceste pseudo-creştinisme, toate aceste pseudo-biserici nu sunt nimic altceva decît erezie peste erezie. Numele lor evanghelic de obşte este acela de “pan-erezie” (erezie universală). De ce? Fiindcă în cursul istoriei, felurite erezii tăgăduiau sau denaturau anumite însuşiri ale Dumnezeu-Omului Hristos, în timp ce ereziile acestea europene îndepărtează pe Dumnezeu-Omul în întregime şi pun în locul Lui pe omul european. În această privinţă nu e nici o deosebire esenţială între papism, protestantism, ecumenism şi celelalte secte, al căror nume este “legiune”.

Rugăciunea de dimineaţă a Părintelui Arsenie Boca

Doamne Iisuse Hristoase, ajută-mi ca astăzi toată ziua să am grijă să mă leapăd de mine însumi, că cine ştie din ce nimicuri mare vrajbă am să fac, şi astfel, ţinând la mine, Te pierd pe Tine.

Doamne Iisuse Hristoase ajută-mi ca rugaciunea Prea Sfânt Numelui Tău să-mi lucreze în minte mai repede decât fulgerul pe cer, ca nici umbra gândurilor rele să nu mă întunece, că iată mint în tot ceasul.

Doamne, Cela ce vii în taină între oameni, ai milă de noi, că umblăm împiedicându-ne prin întunerec. Patimile au pus tină pe ochiul minţii, uitarea s-a întărit în noi ca un zid, împietrind inimile noastre şi toate împreună au făcut temniţa în care Te ţinem bolnav, flămând şi fără haină, şi aşa risipim în deşertăciuni zilele noastre, umiliţi şi dosădiţi până la pământ.

Doamne, Cela ce vii în taină între oameni, ai milă de noi. Pune foc temniţei în care Te ţinem, aprinde dragostea Ta în inimile noastre, arde spinii patimilor şi fă lumină sufletelor noastre.

Doamne, Cela ce vii în taină între oameni, ai milă de noi. Vino şi Te sălăşluieşte întru noi, împreună cu Tatăl şi cu Duhul, că Duhul Tău cel Sfânt Se roagă pentru noi cu suspine negrăite, când graiul şi mintea noastră rămân pe jos neputincioase.

Doamne, Cela ce vii în taină între oameni, ai milă de noi, că nu ne dăm seama ce nedesăvârşiţi suntem, cât Eşti de aproape de sufletele noastre şi cât Te depărtăm prin micimile noastre, ci luminează lumina Ta peste noi ca să vedem lumea prin ochii Tăi, să trăim în veac prin viaţa Ta, lumina şi bucuria noastră, slavă Ţie. Amin.

Articole recomandate







Comentarii

Persoane interesate

toateBlogurile.ro

Parintele Ilie Cleopa:


Vizionați înregistrarea:

Profeţia Sf. Nil Athonitul-

Părinți duhovnicești