Articole



___





http://vestitorul.blogspot.com/search/label/Paisie%20Aghioritul

Forumuri ortodoxe


Asociatii-Fundatii ortodoxe



.

.

Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, premiată la Moscova

Preot profesor Ştefan Buchiu / Imagine cotidianul.roLa Moscova a avut loc, miercuri, ceremonia decernării Premiilor Fundaţiei Internationale pentru Unitatea Popoarelor Ortodoxe. Premiul „Pentru activitate remarcabilă privind întărirea unităţii popoarelor ortodoxe. Pentru afirmarea şi promovarea valorilor creştine în viaţa societăţii” pe anul 2008 a fost înmânat Facultăţii de Teologie Ortodoxă "Iustinian Patriarhul" a Universităţii Bucureşti în persoana decanului, preot profesor Ştefan Buchiu.

Premiul Fundaţiei pentru Unitatea Popoarelor Ortodoxe este considerat în lumea ortodoxă cel mai prestigios premiu, fiind decernat anual activiştilor marcanţi din domeniul politic, social şi religios.

Începând cu acest an, premiul a primit numele Patriarhului Alexii al II-lea, de la naşterea căruia s-au împlinit recent 80 de ani şi cu binecuvântarea căruia a fost înfiinţată Fundaţia pentru Unitatea Popoarelor Ortodoxe.

Ceremonia decernării premiilor „Alexii al II-lea” a fost condusă de Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, Kirill, şi de preşedintele Fundaţiei, doctor în filosofie Valeri Alexeev.

Primind premiul, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă a Universităţii Bucureşti, preot profesor Ştefan Buchiu, a spus că „acordarea acestui premiu alături de personalităţi de seamă din numele Bisericii Ortodoxe surori reprezintă un motiv de bucurie şi de mândrie pentru cadrele didactice şi studenţii acestei facultăţi”.

"Acest premiu îl considerăm drept un semn de preţuire pentru activitatea desfăşurată şi care este cunoscută în Biserica Ortodoxă Rusă. Pe de altă parte, acest premiu constituie o provocare pentru noi în sensul intensificării relaţiilor la nivel teologic universitar şi ne gândim deja la schimbul de profesori şi la oferirea de burse pentru teologii care vor să studieze fie la licenţă, fie la master, fie la doctorat".

Preot profesor Ştefan Buchiu, preşedintele Fundaţiei, Valeri Alexeev, şi Patriarhul Kirill / Colaj ruvr.ruConducerea Fundaţiei a decis să acorde premiul pe anul 2008 Facultăţii de Teologie Ortodoxă a Universităţii Bucureşti pentru că „activitatea desfăşurată de colectivul facultăţii aduce un aport considerabil în domeniul învăţământului ortodox, la consolidarea ortodoxiei în România şi la dezvoltarea legăturilor tradiţionale între Bisericile Ortodoxe din lume”.

Potrivit decanului Facultăţii, preotul profesor Ştefan Buchiu, suma de bani oferită de premiu va fi investită în achiziţionarea şi implementarea de echipament tehnic modern pentru biblioteca facultăţii.

Semnificativ este faptul că premiul Fundaţiei pentru Unitatea Popoarelor Ortodoxe a fost decernat Facultăţii de Teologie Ortodoxă a Universităţii Bucureşti la aproape o lună după ce, într-un raport privind activitatea Bisericii Ruse în perioada defunctului Patriarh Alexii al II-lea şi prezentat la 27 ianuarie în deschiderea Sinodului local al Bisericii Ortodoxe Ruse de către Kirill, pe atunci succesor interimar, se spune că „din păcate, Patriarhatul răposatului Întâistătător al Bisericii Ruse, Alexii al II-lea, a fost marcat, mai ales la început, de repetate atentate la teritoriul ei canonic”.

Între altele, Kirill a amintit, atunci, decizia din 1992 a Sinodului Bisericii Ortodoxe Române de înfiinţare a aşa-numitei Mitropolii a Basarabiei cu Scaunul la Chişinău şi instituirea în anul 2007 a trei eparhii în cadrul Mitropoliei Basarabiei.

Preotul profesor Ştefan Buchiu este de părere că în această privinţă se poate dezvolta un dialog.

Laureaţi ai Premiilor Fundaţiei Internationale pentru Unitatea Popoarelor Ortodoxe pe anul 2008 au devenit, de asemenea, Preafericitul Hristofor, Mitropolit al Ţinuturilor Cehiei şi Slovaciei, preşedintele Muntenegrului, Filip Vujanovici, şi guvernatorul oraşului Sankt-Petersburg, Valentina Matvienko.

Sergiu Culeac

blog comments powered by Disqus
Related Posts with Thumbnails

Arhivă



___


Sf. Justin Popovici

Din unica şi nedespărţita Biserică a lui Hristos, în diferite timpuri, s-au desprins şi s-au tăiat ereticii şi schismaticii, care au şi încetat să fie mădulare ale Bisericii. Unii ca aceştia au fost romano-catolicii şi protestanţii şi uniaţii cu tot restul legiunilor eretice şi schismatice. Ecumenismul e numele de obşte pentru toate pseudo-creştinismele, pentru pseudo-bisericile Europei Apusene. În el se află inima tuturor umanismelor europene cu papismul în frunte, iar toate aceste pseudo-creştinisme, toate aceste pseudo-biserici nu sunt nimic altceva decît erezie peste erezie. Numele lor evanghelic de obşte este acela de “pan-erezie” (erezie universală). De ce? Fiindcă în cursul istoriei, felurite erezii tăgăduiau sau denaturau anumite însuşiri ale Dumnezeu-Omului Hristos, în timp ce ereziile acestea europene îndepărtează pe Dumnezeu-Omul în întregime şi pun în locul Lui pe omul european. În această privinţă nu e nici o deosebire esenţială între papism, protestantism, ecumenism şi celelalte secte, al căror nume este “legiune”.

Rugăciunea de dimineaţă a Părintelui Arsenie Boca

Doamne Iisuse Hristoase, ajută-mi ca astăzi toată ziua să am grijă să mă leapăd de mine însumi, că cine ştie din ce nimicuri mare vrajbă am să fac, şi astfel, ţinând la mine, Te pierd pe Tine.

Doamne Iisuse Hristoase ajută-mi ca rugaciunea Prea Sfânt Numelui Tău să-mi lucreze în minte mai repede decât fulgerul pe cer, ca nici umbra gândurilor rele să nu mă întunece, că iată mint în tot ceasul.

Doamne, Cela ce vii în taină între oameni, ai milă de noi, că umblăm împiedicându-ne prin întunerec. Patimile au pus tină pe ochiul minţii, uitarea s-a întărit în noi ca un zid, împietrind inimile noastre şi toate împreună au făcut temniţa în care Te ţinem bolnav, flămând şi fără haină, şi aşa risipim în deşertăciuni zilele noastre, umiliţi şi dosădiţi până la pământ.

Doamne, Cela ce vii în taină între oameni, ai milă de noi. Pune foc temniţei în care Te ţinem, aprinde dragostea Ta în inimile noastre, arde spinii patimilor şi fă lumină sufletelor noastre.

Doamne, Cela ce vii în taină între oameni, ai milă de noi. Vino şi Te sălăşluieşte întru noi, împreună cu Tatăl şi cu Duhul, că Duhul Tău cel Sfânt Se roagă pentru noi cu suspine negrăite, când graiul şi mintea noastră rămân pe jos neputincioase.

Doamne, Cela ce vii în taină între oameni, ai milă de noi, că nu ne dăm seama ce nedesăvârşiţi suntem, cât Eşti de aproape de sufletele noastre şi cât Te depărtăm prin micimile noastre, ci luminează lumina Ta peste noi ca să vedem lumea prin ochii Tăi, să trăim în veac prin viaţa Ta, lumina şi bucuria noastră, slavă Ţie. Amin.

Articole recomandate







Comentarii

Persoane interesate

toateBlogurile.ro

Parintele Ilie Cleopa:


Vizionați înregistrarea:

Profeţia Sf. Nil Athonitul-

Părinți duhovnicești