Articole



___





http://vestitorul.blogspot.com/search/label/Paisie%20Aghioritul

Forumuri ortodoxe


Asociatii-Fundatii ortodoxe



.

.

Ne vorbeste Parintele Cleopa - vol. 16


Eleni Karaindrou -sensibilitate si acurateţe


Eleni Karaindrou s-a nascut in satul montan Teichio din centrul Greciei si a crescut in Atena, unde a studiat pianul la Hellenikon Odion. Intre 1969 si 1974 a studiat etnomuzicologie la Paris, si apoi, intorcandu-se in Grecia, a fondat Laboratorul pentru Instrumente Traditionale la Centrul Cultural ORA. Ea este de atunci o sustinatoare activa a resurselor muzicale ale Greciei. Karaindrou este autoarea unui numar mare de piese pentru film si teatru (18 filme, 13 piese de teatru si 10 seriale de televiziune). Desi in mare parte a colaborat cu regizori greci, a lucrat si cu alte nume cum ar fi: Chris Marker, Jules Dassin si Margarethe von Trotta















Iperagia Theotokos


Unreleased theme from "The Dust of Time"


Eleni Karaindrou - Medley (part 1, live)


Eleni Karaindrou - Medley (part 2, live)

Mănăstirea Simonopetra - Cântări bizantine


ΕΞΟΜΟΛΟΓΕΙΣΘΕ ΤΩ ΚΥΡΙΩ


Σώσον Ο Θεός Τον Λαόν Σου - Κύριε Ελέησον


Δούλοι Κύριον


ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΟΜΑΙ ΣΟΙ,ΚΥΡΙΕ


ΤΕΡΙΡΕΜ



ΑΓΝΗ ΠΑΡΘΕΝΕ


ΑΙΝΕΙΤΕ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟΝ


ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ


ΕΥΛΟΓΗΣΩ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟΝ


ΑΣΑΤΕ ΤΩ ΚΥΡΙΩ


ΥΨΩΣΕ ΣΕ, Ο ΘΕΟΣ ΜΟΥ


ΣΙΜΩΝΑ ΤΟΝ ΜΕΓΑΝ

Mihai Viteazul ctitor de seama al Mănăstirii Simonopetra


Manastirea Simonopetra este asezata in sud-vestul peninsulei athonite. Din punct de vedere arhitectural este una dintre cele mai frumoase mănăstiri din Muntele Athos.

Fiind ridicata pe 7 nivele manastirea a fost construita pe un varf muntos de langa Marea Egee. Pe la mijlocul secolului al-13-lea, Cuviosul Simeon, pustnicul care s-a nevoit in pestera de langa Simonopetra, pune temelia acestei manastiri.

In traditia manastirii se spune ca acesta a avut o vedenie in care i s-au aratat doi ingeri chiar in noaptea de Craciun, care au retezat cu o franghie varful muntos, formandu-se astfel un platou pe care sa se poata construi manastirea. Ingerii au poruncit batranului pustnic sa zideasca acolo o manastire in cinstea Nasterii Domnului.
Insa dintre cei care s-au oferit sa ajute la ridicarea sfantului lacas, multi au inceput a se teme de inaltimea la care lucrau, astfel incat tot mai multi vroiau sa abandoneze lucrul. Odata, in timp ce se lucra s-a intamplat o minune spre intarirea credintei lor. Parintele Isaia, un ucenic al Cuviosului Simeon a fost trimis de acesta sa-i serveasca pe muncitori, dar ucenicul ce fusese trimis sa-i cinsteasca pe muncitori a alunecat si a cazut in prapastie, in vazul tuturor. Dar ca prin minune o mana nevazuta l-a tinut astfel incat nici paharele ce erau pe tava nu s-au varsat.
Muncitorii vazand aceasta minune au prin curaj si au ramas sa termine lucrarile.


Odata cu finalizarea lucrarilor manastirea a fost numita "Noul Betleem" insa mai tarziu a fost numita Simonopetra, dupa numele Cuviosul Simeon, cel ce a intemeiato.

Printre ctitorii Mănăstirii Simonopetra putem aminti aici pe craiul sarb Ioan Ugliesa, care a ajutat manastirea in 1362. Alti ctitori care au ajutat manastirea cu bani sunt domnitorii romani, Neagoe Basarab, Radu Paisie, Mihnea Turcitul si Petre Şchiopul.

Un loc important in istoria Mănăstirii Simonospetra il are si Voievodul Mihai Viteazul, fiind unanim recunoscut ca cel de-al doilea ctitor al ei. Prin ajutoarele directe oferite de catre Voievodul Mihai Viteazul, Mănăstirea Simonopetra a fost practic reconstruita.

Daca ati participat vreodata la vreo Sfanta Liturhie in Biserica mănăstirii Simonospetra din Sfantul Munte Athos ati avut ocazia sa auziti pomenit cu voce tare numele unuia dintre cei mai de seama ctitori ai Mănăstirii Simonospetra, (Michail Voievoda) asa cum il numesc grecii. Monahii de aici dau cinstea cuvenita ctitorilor acestei manastiri, iar in sala de primire a oaspetilor se afla la loc de cinste un tablou, in rama de stejar, al domnitorului.
Istoricii spun ca turnul arsanalei manastirii ridicat in 1567 este ctitoria unui boier roman.

Manastirea sufera mai multe incendii devastatoare in anii 1581 si 1625 fiind distruse mai multe cladiri, odoare de pret si arhiva. Pe langa aceste incendii se adauga si distrugerea manastirii de catre turci din jurul anului 1821.

La refacerea manastirii au mai ajutat si Alexandru Ipsilanti, Constantin Moruzi, Mihail Şuţu si domnitorul Matei Basarab care reface pictura biserici intre (1640-1650).

Cu toate incendiile devastatoare care s-au abatut peste ea, Manastirea Simonopetra reuseste sa pastreze o parte din odoarele de pret dintre care amintim vase liturgice, evanghelii ferecate, carti si manuscrise. Dintre cele mai de pret odoare manastirea pastreaza la loc de mare cinste o parte din lemnul Sfintei Cruci, o icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, sfinte moaste ale Sfantului Dionisie din Zakynthos si mana Sfintei Maria Magdalena (care este calda la fel ca mana unui om viu) cu aceasta mana se spune ca Sf. Maria Magdalena L-a atins pe Mantuitorul dupa Invierea Sa din morti.

Mănăstiri ortodoxe sârbeşti vechi de secole - Cântare

Cântări bisericeşti

Fericirile - Corul maicutelor de la Recea


M-rea Patriarhala Sf Gheorghe - Al Humayrah


M-rea Patriarhala Sf Gheorghe - Al Humayrah


Eggomia - A stasi -> M-rea Vatoped


Kanon >> A odi kanonos meta katavasias -> M-rea Vatoped


Anastaseos imera kai lamprinthomen -> M-rea Vatoped


Statije - Divna Ljubojevic


Slava Izvorului Tamaduirii - Resampled


Sedealna dupa Marimuri


Astazi neamul nostru - Corul de maici (M-rea Diaconesti)


Avem atatia morti (martiri ai teminitelor) Corul de maici (M-rea Diaconesti)


Avem o tara - Corul de maici (M-rea Diaconesti)


Oile Mele - Teodora Paunescu-Tuca


Pe Domnul laudati-L - Teodora Paunescu-Tuca


Asa ne zice Domnul Slavei - Valeria Peter Predescu


Ce folos, ce folos - Valeria Peter Predescu
Related Posts with Thumbnails

Arhivă



___


Sf. Justin Popovici

Din unica şi nedespărţita Biserică a lui Hristos, în diferite timpuri, s-au desprins şi s-au tăiat ereticii şi schismaticii, care au şi încetat să fie mădulare ale Bisericii. Unii ca aceştia au fost romano-catolicii şi protestanţii şi uniaţii cu tot restul legiunilor eretice şi schismatice. Ecumenismul e numele de obşte pentru toate pseudo-creştinismele, pentru pseudo-bisericile Europei Apusene. În el se află inima tuturor umanismelor europene cu papismul în frunte, iar toate aceste pseudo-creştinisme, toate aceste pseudo-biserici nu sunt nimic altceva decît erezie peste erezie. Numele lor evanghelic de obşte este acela de “pan-erezie” (erezie universală). De ce? Fiindcă în cursul istoriei, felurite erezii tăgăduiau sau denaturau anumite însuşiri ale Dumnezeu-Omului Hristos, în timp ce ereziile acestea europene îndepărtează pe Dumnezeu-Omul în întregime şi pun în locul Lui pe omul european. În această privinţă nu e nici o deosebire esenţială între papism, protestantism, ecumenism şi celelalte secte, al căror nume este “legiune”.

Rugăciunea de dimineaţă a Părintelui Arsenie Boca

Doamne Iisuse Hristoase, ajută-mi ca astăzi toată ziua să am grijă să mă leapăd de mine însumi, că cine ştie din ce nimicuri mare vrajbă am să fac, şi astfel, ţinând la mine, Te pierd pe Tine.

Doamne Iisuse Hristoase ajută-mi ca rugaciunea Prea Sfânt Numelui Tău să-mi lucreze în minte mai repede decât fulgerul pe cer, ca nici umbra gândurilor rele să nu mă întunece, că iată mint în tot ceasul.

Doamne, Cela ce vii în taină între oameni, ai milă de noi, că umblăm împiedicându-ne prin întunerec. Patimile au pus tină pe ochiul minţii, uitarea s-a întărit în noi ca un zid, împietrind inimile noastre şi toate împreună au făcut temniţa în care Te ţinem bolnav, flămând şi fără haină, şi aşa risipim în deşertăciuni zilele noastre, umiliţi şi dosădiţi până la pământ.

Doamne, Cela ce vii în taină între oameni, ai milă de noi. Pune foc temniţei în care Te ţinem, aprinde dragostea Ta în inimile noastre, arde spinii patimilor şi fă lumină sufletelor noastre.

Doamne, Cela ce vii în taină între oameni, ai milă de noi. Vino şi Te sălăşluieşte întru noi, împreună cu Tatăl şi cu Duhul, că Duhul Tău cel Sfânt Se roagă pentru noi cu suspine negrăite, când graiul şi mintea noastră rămân pe jos neputincioase.

Doamne, Cela ce vii în taină între oameni, ai milă de noi, că nu ne dăm seama ce nedesăvârşiţi suntem, cât Eşti de aproape de sufletele noastre şi cât Te depărtăm prin micimile noastre, ci luminează lumina Ta peste noi ca să vedem lumea prin ochii Tăi, să trăim în veac prin viaţa Ta, lumina şi bucuria noastră, slavă Ţie. Amin.

Articole recomandate







Comentarii

Persoane interesate

toateBlogurile.ro

Parintele Ilie Cleopa:


Vizionați înregistrarea:

Profeţia Sf. Nil Athonitul-

Părinți duhovnicești