Articole



___





http://vestitorul.blogspot.com/search/label/Paisie%20Aghioritul

Forumuri ortodoxe


Asociatii-Fundatii ortodoxe



.

.

Muntele Tabor

Cu siguranta multi dintre voi ati auzit despre minunea de la raul Iordan ce se repeta in fiecare an de Boboteaza. De indata ce Patriarhul Theofil al Ierusalimului savarseste slujba de Sfintire a apei si dupa rugaciune se arunca in apele linistite ale Iordanului crucile de argint, apa Iordanului incepe sa clocoteasca si apoi isi schimba sensul de curgere timp de cateva minute.

Aproape orice crestin stie despre minunea Sfintei Lumini ce se coboara de Invierea Domnului la Ierusalim in biserica Sfantului Mormant si care nu arde pentru o perioada de timp.

Pe langa aceste doua dumnezeiesti minuni, se petrece o minune mai putin cunoscuta despre care cei necredincosi spun ca ar fi doar un simplu fenomen meteorologic..

Pe Muntele Sfant al Taborului se afla trei biserici, dintre care una singura este ortodoxa (greceasca) situata pe partea de nord-est pe latura din partea de sus a Muntelui Tabor. De praznicul Schimbarii la fata a Domnului in noaptea din 18 spre 19 august pe Muntele Sfant al Taborului in timpul Sfintei Liturghii oficiate de ortodocsi, se coboara asupra Manastirii un nor luminos care nu are caracteristicile unui nor obisnuit. Odata cu privegherea ce se face in biserica, din varful muntelui se poate vedea pe cerul intunecat, dinspre Nazaret, la o distanta destul de mare, o bucata portocalie care se tot muta si vine perpendicular pe biserica si sta asa, pana la douasprezece-unu noaptea (cativa kilometric fata de munte) sub forma unei limbi portocalii intunecate .Odata cu inceperea sfintei Liturghii dar mai ales din momentul Heruvicului, norul luminos incepe sa se deplaseze din orizont spre Muntele Tabor .In acest timp norul capata felurite forme iar din din el incep a se desprinde fasii, mingi rotunde, lunguiete, sub forma de ingeri si de pasari, ajungand deasupra turlei bisericii ( biserica este prevazuta in varful turlei cu o terasa ). unde credinciosii se urcă si invocă Duhul lui Dumnezeu!


Manastirea Ortodoxa Greceasca:


Dupa cum marturisea un pelerin:

Cuvintele sunt extraordinar de mici să exprimi ce simţi când bucăţile acelea ca de vată vin şi le atingi cu mâinile, le simţi pe chip… Ai vrea să te urci pe acea bucată şi să pleci, să nu te mai intereseze nimic!

Concomitent cu minunea aceasta, se răspândeşte în aer un miros extraordinar parcă de tămâie, dar nu este tămâie; parcă de răşinoase, dar nu este de răşinoase; e o combinaţie de conifere orientale, cu tămâie naturală, din răşina pomului. Bineînţeles, se găsesc şi aici cei care să pună la îndoială minunea, spunând că au făcut grecii vreo nouă şmecherie sau că e doar un proces meteorologic. Aici este însă o manifestare generală a bucuriei! Totul tresare de bucurie acolo, ceea ce nu se întâmplă nicicum în alte locuri, în alţi munţi, în cazul fenomenelor meteorologice.

Bineînţeles că după ce vii de pe Tabor , cu priveghere de toată noaptea, cu Liturghie, cu cântări făcute de greci, de arabi, de bulgari, de ruşi şi de români, care toţi cântă Schimbatu-Te-ai la Faţă, Hristoase, în munte, arătându-Le ucenicilor Tăi Faţa Ta, pe cât li se putea!…, nu mai poţi pune preţ de nimic lumesc, ci ai dori să trăieşti aşa veşnic!



Muntele Tabor
se ridica pe partea nord-estica a depresiunii Yizreel. A jucat un rol important in istoria biblica, iar traditia il leaga de Schimbarea la Fata a Mantuitorului nostru lui Iisus Hristos. Muntele este localizat strategic pe vechea strada principala nord-sud si a fost o fortareata importanta in timpul perioadei grecesti, romane si in timpul cruciadelor.

Muntele Tabor este localizat la 9 km est de Nazareth. Este un munte rotund, vizibil din toata imprejurimea. Nu este un vulcan stins asa cum s-ar parea.

In antichitate era strabatut de mai multe strazi: Via Maris (din depresiunea Yizreel pana in Marea Galileii), valea Iordanului si Bet Shean via Ein Dor.

De pe deal privelistea catre depresiunea Yizreel este minunata, dealurile care o inconjoara fiind Givat Hamoreh, iar la nord Muntele Hermon (asa cum se spune in Psalmi 88:13: “Miazănoapte şi miazăzi Tu ai zidit; Taborul şi Ermonul în numele Tău se vor bucura.”)



Urmatoarea harta arata punctele de interes. Observati drumul care urca pana in varful muntelui, la inaltimea de 300 m. Pe varful muntelui exista trei sectiuni: zona basilicii franciscane, zona bisericii grecesti (partea de nord-est) si ruinele lui Flavius (partea de vest

Iata o vedere a Muntelui Tabor de pe Muntele Precipice, de langa Nazareth. La poalele muntelui exista mai multe sate arabe, inclusive Deburiah, care se vede in fotografie. In departare se observa satul arab Iksal.(la acest sat este posibil sa se faca referire in Iosua, 19:12: “De la Sarid apuca îndărăt şi mergea în partea de răsărit, spre răsăritul soarelui până la hotarul ţinutului Chislot-Tabor şi de aici apuca spre Dabrat şi se urca către Iafia”)



O privire mai apropriata dinspre strada de langa Ein Dor, in partea de sud a muntelui. Pe varful acestuia se pot vedea zidurile manastirii.



Urmatoarea priveliste este accesibila doar prin partea de nord, printr-o strada foarte stramta. A urca cu piciorul sau cu bicicleta pe munte este o adevarata provocare. Insa au fost construite 4300 de trepte pentru a le fi de folos pelerinilor crestini.

Referinte biblice la Muntele Tabor:

Vechiul Testament:

Iosua 19:12:” De la Sarid apuca îndărăt şi mergea în partea de răsărit, spre răsăritul soarelui până la hotarul ţinutului Chislot-Tabor şi de aici apuca spre Dabrat şi se urca către Iafia”

Iosua 19:22: “Şi atingea Taborul, Şahaţima şi Bet-Şemeş şi hotarul lor se termina la Iordan: şaisprezece cetăţi cu satele lor”

Iosua 19:34:” De aici se întorcea hotarul spre apus, către Asnot-Tabor şi de acolo mergea spre Hucoc şi atingea ţinutul Zabulonului în partea de miazăzi şi ţinutul Aşer în partea de apus şi ţinutul lui Iuda la Iordan, spre răsăritul soarelui”

Judecatori 4:6: “Şi a trimis Debora de a chemat pe Barac, fiul lui Abinoam, din Chedeşul Neftalimului şi i-a zis: "Domnul Dumnezeul lui Israel îţi porunceşte: Du-te şi te suie pe muntele Tabor şi ia cu tine zece mii de oameni din fiii lui Neftali şi din fiii lui Zabulon”

Judecatori 4:12:” Şi i s-a spus lui Sisera că Barac, fiul lui Abinoam, s-a suit pe muntele Taborului”

Judecatori 4:14:” Iar Debora a zis către Barac: "Scoală, că aceasta este ziua aceea în care Domnul are să dea pe Sisera în mâinile tale. Însuşi Domnul are să meargă înaintea ta". Şi s-a coborât Barac din muntele Taborului şi după el şi cei zece mii de oameni”

Judecatori 8:18:” Şi a zis către Zebah şi Ţalmuna: "Ce fel erau aceia pe care i-aţi ucis voi în Tabor?" Zis-au ei: "Aşa, cum eşti şi tu; fiecare avea înfăţişarea unui fiu de rege"

1 Regi 10:3:” Mergând apoi de acolo mai departe şi ajungând la dumbrava Tabor, te vor întâmpina acolo trei oameni, care merg la Dumnezeu în Betel: unul duce trei iezi, altul duce trei pâini, iar al treilea duce un burduf cu vin”

1 Paralipomena 6:77:” Iar celorlalţi fii ai lui Merari li s-au dat: din tribul lui Zabulon, Rimonul cu ţinutul lui şi Taborul cu ţinutul lui”

Psalmi 88:13:” Miazănoapte şi miazăzi Tu ai zidit; Taborul şi Ermonul în numele Tău se vor bucura. Braţul Tău este cu putere”

Ieremia 46:18:” Viu sunt Eu, zice Împăratul, al Cărui nume este Domnul Savaot, pe cât e de adevărat că Taborul este în rândul munţilor şi Carmelul lângă mare, tot atât e de adevărat că el va veni”

Osea 5:1:” Ascultaţi acestea voi, preoţilor, şi luaţi aminte voi cei din casa lui Israel, şi plecaţi urechea, voi cei din casa regelui, căci către voi se îndreaptă hotărârea, fiindcă aţi fost un laţ la Miţpe şi o cursă întinsă pe Tabor”


Noul Testament

Matei 17:1-13:“1. Şi după şase zile, Iisus a luat cu Sine pe Petru şi pe Iacov şi pe Ioan, fratele lui, şi i-a dus într-un munte înalt, de o parte. 2. Şi S-a schimbat la faţă, înaintea lor, şi a strălucit faţa Lui ca soarele, iar veşmintele Lui s-au făcut albe ca lumina. 3. Şi iată, Moise şi Ilie s-au arătat lor, vorbind cu El. 4. Şi, răspunzând, Petru a zis lui Iisus: Doamne, bine este să fim noi aici; dacă voieşti, voi face aici trei colibe: Ţie una, şi lui Moise una, şi lui Ilie una. 5. Vorbind el încă, iată un nor luminos i-a umbrit pe ei, şi iată glas din nor zicând: "Acesta este Fiul Meu Cel iubit, în Care am binevoit; pe Acesta ascultaţi-L". 6. Şi, auzind, ucenicii au căzut cu faţa la pământ şi s-au spăimântat foarte. 7. Şi Iisus S-a apropiat de ei, şi, atingându-i, le-a zis: Sculaţi-vă şi nu vă temeţi. 8. Şi, ridicându-şi ochii, nu au văzut pe nimeni, decât numai pe Iisus singur. 9. Şi pe când se coborau din munte, Iisus le-a poruncit, zicând: Nimănui să nu spuneţi ceea ce aţi văzut, până când Fiul Omului Se va scula din morţi. 10. Şi ucenicii L-au întrebat, zicând: Pentru ce dar zic cărturarii că trebuie să vină mai întâi Ilie? 11. Iar El, răspunzând, a zis: Ilie într-adevăr va veni şi va aşeza la loc toate. 12. Eu însă vă spun vouă că Ilie a şi venit, dar ei nu l-au cunoscut, ci au făcut cu el câte au voit; aşa şi Fiul Omului va pătimi de la ei. 13. Atunci au înţeles ucenicii că Iisus le-a vorbit despre Ioan Botezătorul”

blog comments powered by Disqus
Related Posts with Thumbnails

Arhivă



___


Sf. Justin Popovici

Din unica şi nedespărţita Biserică a lui Hristos, în diferite timpuri, s-au desprins şi s-au tăiat ereticii şi schismaticii, care au şi încetat să fie mădulare ale Bisericii. Unii ca aceştia au fost romano-catolicii şi protestanţii şi uniaţii cu tot restul legiunilor eretice şi schismatice. Ecumenismul e numele de obşte pentru toate pseudo-creştinismele, pentru pseudo-bisericile Europei Apusene. În el se află inima tuturor umanismelor europene cu papismul în frunte, iar toate aceste pseudo-creştinisme, toate aceste pseudo-biserici nu sunt nimic altceva decît erezie peste erezie. Numele lor evanghelic de obşte este acela de “pan-erezie” (erezie universală). De ce? Fiindcă în cursul istoriei, felurite erezii tăgăduiau sau denaturau anumite însuşiri ale Dumnezeu-Omului Hristos, în timp ce ereziile acestea europene îndepărtează pe Dumnezeu-Omul în întregime şi pun în locul Lui pe omul european. În această privinţă nu e nici o deosebire esenţială între papism, protestantism, ecumenism şi celelalte secte, al căror nume este “legiune”.

Rugăciunea de dimineaţă a Părintelui Arsenie Boca

Doamne Iisuse Hristoase, ajută-mi ca astăzi toată ziua să am grijă să mă leapăd de mine însumi, că cine ştie din ce nimicuri mare vrajbă am să fac, şi astfel, ţinând la mine, Te pierd pe Tine.

Doamne Iisuse Hristoase ajută-mi ca rugaciunea Prea Sfânt Numelui Tău să-mi lucreze în minte mai repede decât fulgerul pe cer, ca nici umbra gândurilor rele să nu mă întunece, că iată mint în tot ceasul.

Doamne, Cela ce vii în taină între oameni, ai milă de noi, că umblăm împiedicându-ne prin întunerec. Patimile au pus tină pe ochiul minţii, uitarea s-a întărit în noi ca un zid, împietrind inimile noastre şi toate împreună au făcut temniţa în care Te ţinem bolnav, flămând şi fără haină, şi aşa risipim în deşertăciuni zilele noastre, umiliţi şi dosădiţi până la pământ.

Doamne, Cela ce vii în taină între oameni, ai milă de noi. Pune foc temniţei în care Te ţinem, aprinde dragostea Ta în inimile noastre, arde spinii patimilor şi fă lumină sufletelor noastre.

Doamne, Cela ce vii în taină între oameni, ai milă de noi. Vino şi Te sălăşluieşte întru noi, împreună cu Tatăl şi cu Duhul, că Duhul Tău cel Sfânt Se roagă pentru noi cu suspine negrăite, când graiul şi mintea noastră rămân pe jos neputincioase.

Doamne, Cela ce vii în taină între oameni, ai milă de noi, că nu ne dăm seama ce nedesăvârşiţi suntem, cât Eşti de aproape de sufletele noastre şi cât Te depărtăm prin micimile noastre, ci luminează lumina Ta peste noi ca să vedem lumea prin ochii Tăi, să trăim în veac prin viaţa Ta, lumina şi bucuria noastră, slavă Ţie. Amin.

Articole recomandate







Comentarii

Persoane interesate

toateBlogurile.ro

Parintele Ilie Cleopa:


Vizionați înregistrarea:

Profeţia Sf. Nil Athonitul-

Părinți duhovnicești